Scurt istoric
Ciobănescul de Asia Centrală, numit și Alabai, este una dintre cele mai vechi rase de câini apărute prin intermediul selecției naturale, cu o istorie de peste 4000 de ani care își are originea undeva între Munții Ural, Marea Caspică, granița de nord-vest a Chinei și teritorile unor țări precum Turkmenistan, Kazakhstan, Afganistan și Uzbekistan.
Prin capacitatea lor demonstrată de a supraviețui în condiții dure de mediu, acești câini au fost folosiți de popoarele nomade drept câini utilitari, de pază sau de luptă, după unele tradiții. În istoria recentă, rasa Alabai a fost folosită de sovietici în armată, iar oamenii de știință au încrucișat haotic ciobănescul de Asia Centrală cu alte rase locale. Introducerea de rase noi și diversificarea genetică a dus la apariția unor exemplare de dimensiune și coloristică diferită, cu variate forme ale capului și mai multe tipuri de blană.

În prezent, acești câini sunt folosiți de oameni atât ca animale de companie, cât și de pază, îndeosebi în zonele rurale pentru a proteja și controla turmele. Pentru că sunt puternici și rezistenți pot parcurge distanțe lungi pe orice teren și în orice anotimp, dovedindu-și utilitatea în preajma omului încă din cele mai vechi timpuri.
Caracteristici
Deși este variată, rasa Alabai împărtășește anumite trăsături comune. Masculii pot atinge o înălțime de până la 78 cm și nu mai puțin de 65 cm lungime, cu o greutate până la 80 kg. Femelele sunt de obicei cu 20% mai mici.
Câinele ciobănesc de Asia Centrală este o rasă de talie mare, cu un aspect robust și o musculatură bine dezvoltată și definită. Capul este solid, botul scurt, nările lărgi, iar falca de jos proeminentă. Urechile sunt scurte, iar corpul este bine echilibrat, cu un piept larg, puternic. Coada este groasă la bază și poate fi cupată, iar blana are un strat dublu oferind o izolație sporită și poate avea mai multe culori.
Sunt energici, curajoși, agili, puternici și independenți, dar în același timp foarte loiali, iubitori și jucăuși dacă li se acordă o atenție corespunzătoare. Acești câini au un instinct bine dezvoltat de a-și apăra teritoriul și stăpânul, fiind recunoscuți pentru neînfricarea cu care pot lupta cu un eventual prădător.

Nutriție
În perioada de formare de până la 3 ani este foarte importantă cantitatea de calciu din alimente, ca mai apoi hrana să devină diversificată și hrănitoare. Raportul de proteine și vitamine trebuie să fie unul pe măsura dimensiunilor, iar proveniența poate veni din hrană uscată sau umedă, pregătită manual sau sub formă de boabe.
Îngrijire
Un câine de talie mare necesită o atenție sporită, dar și un spațiu pe măsură. Se simt cel mai bine în natură, în zonele muntoase, unde își pot asuma rolul de gardian. Iubesc plimbările lungi și dese, joaca și pe stăpânii lor. Blana necesită periaje din când în când și de două ori pe an este de așteptat să lase în urmă cantități mari de păr.


Dresaj
Fiind un câine inteligent și independent este necesar să ai experiență și răbdare, ideal fiind să îl crești și educi treptat încă din primele luni. Dacă formezi o legătură puternică cu el devine foarte iubitor și protectiv. S-ar putea să dureze ceva timp până ascultă comenzile tale, dar când va face asta te vei alege cu un blănos minunat.
Sănătate
Ca la orice rasă există tot felul de probleme pe care câinele tău le poate avea, mai ales dacă originea lui nu este una controlată. Cel mai des întâlnite sunt afecțiuni ale articulațiilor și ale aparatului digestiv. Fiind însă o rasă străveche, obișnuită cu condiții grele este rezistent și puternic atât timp cât primește și o îngrijire eficientă.
